Wat is een hyperlink?

Inhoudsopgave

Over het algemeen is een hyperlink in de volksmond beter bekend als een link. Beide termen betekenen in principe hetzelfde en verwijzen naar informatie die bezocht kan worden door te klikken met de muis of door te tikken op het beeldscherm. Je moet een hyperlink dan ook zien als een koppeling. Het kan bijvoorbeeld leiden naar een document, maar ook naar een video of juist een andere webpagina. Onderstaand kun je meer lezen voer de betekenis van een hyperlink en hoe je zo’n link kunt creëren.

Wat is de definitie van een hyperlink?

Voor het world wide web is het zeer belangrijk dat hyperlinks gebruikt worden. De koppelingen die gemaakt worden naar andere webpagina’s zorgen er namelijk voor dat gebruikers eenvoudig rond kunnen klikken op het internet om relevantie informatie te vinden. Het is goed om te weten dat er meerdere soorten hyperlinks zijn:

  • Anchor links verwijzen naar een bepaald gedeelte van content.
  • Hyperlinks die naar diverse bestemmingen leiden worden fat links genoemd.
  • Inline links leiden naar webpagina’s op hetzelfde domein.
  • Backlinks zijn hyperlinks vanaf andere sites naar je eigen website.

Hoe kun je een hyperlink maken?

Bij het maken van een hyperlink zijn twee elementen van belang: de hyperlink code en de tekstweergave van de koppeling. De hyperlink code is de link waar de koppeling naar wijst. Je kunt de URL zelf als weergave gebruiken, maar dit is niet goed voor de leesbaarheid van de pagina. Daarom wordt vaak gekozen voor het gebruik van een alternatieve tekst, wat ook de zoekmachine optimalisatie van de website ten goede komt. Hyperlinks hebben over het algemeen een blauwe kleur en een onderlijning, al is dit niet altijd het geval.

Recente blog posts