Wat zijn de beste content marketing trends van 2023

Inhoudsopgave

Content marketing, daar hadden we het een paar jaar geleden allemaal over. Destijds was het nog een trend, maar inmiddels is het duidelijk dat content marketing altijd zal blijven. Sterker nog, ondertussen heeft deze oude trend zelf allemaal trends. In dit artikel kun je dan ook lezen wat de beste content marketing trends van 2022 zijn!

Alles begint met data

Het belang van data voor content marketing neemt al langer toe, maar inmiddels mag dit zeker een trend genoemd worden. Zonder data weet je immers niet of iets wel of juist niet werkt. ‘Meten is weten’, je hoort het Peter Gillis van Familie Gillis: Massa is Kassa al zeggen. Dit is dan ook een cliché, maar alsnog klopt het als een bus! Bij dit voorbeeld van de content marketing trends is wel het van belang dat je data verzameld over de bezoekers van je site, maar ook op andere kanalen moet dit gedaan worden. Hierdoor kun je je doelgroep beter leren kennen, terwijl je deze gegevens ook kunt inzetten voor het verbeteren van je content. Welk type content wordt bijvoorbeeld het meest bekeken door je doelgroep en waar klikken zij het meeste op? Wie behoren überhaupt precies tot je doelgroep? Deze vragen kun je beantwoorden door data te verzamelen!

 class=

Kwaliteit boven kwantiteit

Een andere content marketing trend gaat over de kwaliteit van de content. Je hoort experts al jaren zeggen dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit, wat in de meeste situaties ook echt het geval is. De SEO wereld was tot voor kort nog wel een uitzondering op de regel. In het verleden was het immers belangrijk om zoveel mogelijk content te publiceren, terwijl je ook zoveel mogelijk links moest hebben. Inmiddels is dit niet meer het geval. Anno 2021 is bij content marketing de kwaliteit juist vele malen belangrijker dan de kwantiteit. Goed voor Google, maar ook voor de bezoekers van je website!

Het is hierbij een aanrader om samen te werken met collega’s van diverse disciplines binnen je bedrijf. Op deze manier is het namelijk mogelijk om content marketing op een succesvolle manier in te zetten. De kans is groot dat de meeste medewerkers van de onderneming ondertussen al het een en ander weten over dit type marketing, dus zij kunnen je zeker helpen bij het opzetten van een strategie. Zelfs de niet-marketeers kunnen hierbij een steentje bijdragen!

Flexibiliteit van de content

Maar het is misschien nog wel belangrijker om flexibel te zijn als het gaat om je content marketing strategie. Er zijn marketeers die ervoor kiezen om de content maanden of zelfs jaren vooruit te plannen. Dat kan handig zijn, maar toch levert het vaak juist meer problemen op. Je weet immers nooit wat er gaat gebeuren in de toekomst. Wie had in 2019 verwacht dat we een jaar later allemaal thuis kwamen te zitten door de coronapandemie? Het is daarom beter om flexibel te zijn met je content, waardoor je meer in kunt spelen op de actualiteit.

Individualiseer je content marketing strategie

Zoals eerder al genoemd is, is een van de meest essentiële content marketing trends van dit moment het verzamelen van data. Dit kun je vervolgens gebruiken voor het individualiseren van de content marketing strategie van je onderneming. Niet alleen in content marketing speelt deze trend overigens, maar ook in SEO en conversie optimalisatie speelt individualisering alsmaar een grotere rol. Bij de Search Engine Optimization trend kun je denken aan het inzetten van longtail zoekwoorden, terwijl individualisering van conversie optimalisatie juist meer te maken heeft met het baseren van sales funnels op specifieke consumentenprofielen.

In content marketing zorgt individualisering, ook wel personalisatie genoemd, ervoor dat je de juiste doelgroep bereikt met je content, wat interessant is voor je sales. Daarnaast heeft je doelgroep ook echt iets aan de gepubliceerde content. Hierbij is het echt essentieel dat je kennis overbrengt met je content, maar het moet ook nog een gevoel overbrengen. Je content moet er namelijk voor zorgen dat je doelgroep geraakt wordt op een specifieke manier. Hierdoor gaan je potentiële consumenten over tot actie of onthouden ze wie je bent. Het is dus zeker een goed idee om emotie toe te voegen in je content.

 class=

Wees creatief!

Naast het individualiseren en personaliseren van de content, is het ook van belang dat je creatief ben. Vroeger hoefde je blogs alleen maar vol te proppen met zoekwoorden of zo nu en dan wat te posten op de socials, maar inmiddels gaat content marketing een stuk verder. Je moet content creëren en publiceren waar je doelgroep daadwerkelijk iets aan heeft. Het is daarom essentieel om saaie content te voorkomen. Ook moet je niet alleen maar gaan bloggen, denk bijvoorbeeld ook aan podcasts, vlogs en andere video’s. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om interactieve content te maken als dit past bij je bedrijf en doelgroep.

Recente blog posts