Wat is pagerank?

Inhoudsopgave

Google maakt gebruik van een algoritme om posities toe te kennen aan websites in de zoekresultaten. Dit heet PageRank en is vernoemd naar één van de oprichters van Google, Larry Page. PageRank is een algoritmische methode en is een van de algoritmes die door Google ingezet wordt om uiteindelijk een ranking te kunnen geven aan een site. In dit artikel kun je meer lezen over PageRank en hoe het precies werkt.

Wat is de definitie van PageRank?

PageRank heeft in principe het fundament gelegd voor Google, wat natuurlijk de populairste zoekmachine ter wereld is. Het is een algoritme dat ontwikkeld werd in 1996 door Larry Page, waar het dus naar vernoemd is, en Sergey Brin, destijds voerde hij onderzoek uit aan de Universiteit van Stanford. PageRank gaat in feite om het meten van populariteit. Hoe meer links verwijzen naar een webpagina, hoe groter het belang is van deze pagina en daardoor zal het een hogere ranking krijgen in de zoekresultaten. Deze wijze van het bepalen van relevantie heeft een oorsprong in het werk van Francis Narin en Gabriel Pinski, zij omschreven het ‘eigenvalue’ probleem. Ook Robin Li wordt gezien als de grondlegger van Page Ranking zoekmachines aangezien hij de RankDex zoekmachine creëerde in 1996.

Hoe werkt PageRank?

Heel simpel gezegd worden alle links op het web geïndexeerd en krijgen ze een waarde gekoppeld. Een hogere relevantie betekent dan ook in principe meer links met een hogere waarde, wat dus leidt tot een hogere ranking in de Search Engine Result Pages, oftewel SERPs. PageRank is niet de enige factor die hierbij een rol speelt, Google hanteert namelijk nog meer criteria voor het bepalen van de positie van een website in de zoekresultaten

Recente blog posts