Wat is sitemap?

Inhoudsopgave

Een Sitemap is een bestand waarin een overzicht staat van alle webpagina’s en koppelingen op een domein. Dit is een goede wijze om de navigatie op een site een stuk gemakkelijker te maken voor bezoekers, maar het dient ook met name als een ondersteunende manier voor crawlers voor het indexeren van websites. Lees in de rest van dit artikel meer over een Sitemap!

Wat is de definitie van Sitemap?

Over het algemeen bestaat een site uit verscheidene webpagina’s die met elkaar verbonden zijn op het gebied van context en onderwerp. Ook worden de pagina’s gekoppeld aan elkaar met behulp van hyperlinks. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden in een navigatiemenu, maar ook als koppeling bij onder meer tekstfragmenten en afbeeldingen. Een Sitemap kan hiervoor ook gebruikt worden, wat drie standaard betekenissen heeft:

  1. Een bestand dat gebruikt kan worden door crawlers voor het indexeren van een website zodat het opgenomen kan worden in zoekmachines.
  2. Een visueel overzicht van pagina’s waardoor de bezoeker gemakkelijk een webpagina, onderwerp of categorie kan vinden.
  3. Een structuur van een site die als referentie dient voor webdesigners voor het in kaart brengen van de navigatie en context.

Wat is de XML Sitemaps standaard?

Sitemaps bleken waardevol te zijn, waardoor Google koos voor het ontwikkelen van de XML standaard. Ook andere aanbieders van zoekmachines zouden deze standaard gebruiken, dit maakt het voor webdevelopers veel eenvoudiger om sites bereikbaar te maken voor crawlers. Een Sitemap kan met name helpen met indexatie als het gaat om een domein dat bestaat uit veel pagina’s. Desondanks moet het niet gezien worden als vervanging, de Sitemap is juist een aanvulling op de reguliere indexatie.

Recente blog posts