Wat is linkstructuur?

Inhoudsopgave

Op het internet worden vele koppelingen gemaakt. De manier waarop dit gedaan wordt, heet de linkstructuur. Dit bestaat uit zowel backlinks als interne links. De wijze waarop de koppelingen gelegd worden, heeft onder meer invloed op de gebruikerservaring, maar het speelt ook een rol op de positie van de site in zoekmachines als Google. Bovendien beïnvloedt de linkstructuur de linkjuice die overgedragen wordt. In dit korte artikel geven we meer informatie over wat linkstructuur is!

Wat is de definitie van linkstructuur?

Je moet het internet zien als een enorme collectie aan webpagina’s. Om ze met elkaar in verband te krijgen, worden koppelingen gebruikt. Zonder ook maar een letter te typen is het hierdoor mogelijk om veel verschillende websites en pagina’s te bezoeken, je hoeft hiervoor namelijk alleen maar op koppelingen te drukken met je cursor. Hierbij kun je bijvoorbeeld kiezen voor links op hetzelfde domein, maar het is ook mogelijk om juist op backlinks te klikken zodat je naar een externe site gestuurd wordt. Dit is de linkstructuur, wat dus zowel op interne als externe koppelingen toegepast wordt. 

Hoe kun je de linkstructuur optimaliseren voor Google? 

Met name de backlinks, wat de externe koppelingen zijn, spelen een grote rol in de zichtbaarheid van een website in Google. Hierdoor kun je namelijk linkjuice krijgen, met andere woorden link autoriteit. Dit is mogelijk door koppelingen vanuit domeinen met een hoge autoriteit op je eigen site te plaatsen. Deze links zijn erg waardevol voor het zoekalgoritme en door hiervan gebruik te maken, kun je dus de linkstructuur van je website optimaliseren voor Google. Toch zijn er ook twee updates geweest die invloed hebben gehad om het belang van een goede linkstructuur: Penguin en Panda. Deze updates zijn toegepast voor het bepalen van de kwaliteit van webpagina’s.

Recente blog posts