Wat is een Pixel?

Inhoudsopgave

Pixels zijn beeldpunten in zogeheten rasterafbeeldingen, wat het kleinste onderdeel is van een digitale display. Pixels vormen dan eigenlijk ook de basis van beeldschermen en tonen veel verschillende grafische elementen, bijvoorbeeld aan de bezoeker van je website. Het is goed om te weten dat de vorm van een Pixel vast staat, het is namelijk een punt. De kleur is desondanks wel variabel en kan dus aangepast worden. Wanneer de Pixels een kleinere formaat krijgen, zal het steeds moeilijker worden om het onderscheid waar te nemen. Het resultaat hiervan is dat het beeld scherper wordt. Lees hieronder meer over Pixel!

Wat is de definitie van Pixel?

Computerschermen zijn niet de enige apparaten die werken op basis van de Pixels, ook foto- en videocamera’s doen dit bijvoorbeeld. De resolutie wordt bij schermen aangeduid in het aantal horizontale punten. Een Full High Definition beeldscherm gebruikt bijvoorbeeld 1920×1080 beeldpunten. Is de oppervlakte niet bekend? Het bepalen van het scherpte van het beeld kan dan niet gedaan worden aangezien dit uitgedrukt wordt in PPI, de afkorting van Pixels Per Inch. In drukwerk wordt juist DPI (Dots Per Inch) gebruikt, PPI is hier dus de digitale versie van.

Hoe zit het met rasters en vectoren?

Bitmaps, oftewel rasterafbeeldingen, zijn afbeeldingen die uit een vast aantal Pixels bestaan. Iedere Pixel kan hierbij een andere kleur hebben. Het is bijvoorbeeld mogelijk om kleuren te kiezen uit een palet van maar liefst 16,8 miljoen kleurwaarden als het gaat om een 24-bit afbeelding. Vectorafbeeldingen bestaan juist uit vaste punten. Tussen deze punten komen lijnen die realtime berekend worden. Hierdoor kan een vector geschaald worden zonder kwaliteit te verliezen, wat niet bij een rasterafbeelding gedaan kan worden. Antialiasing kan gelukkig toegepast worden zodat het verlies van scherpte verminderd wordt.

Recente blog posts