Wat is mobile first?

Inhoudsopgave

Mobile first is een methode dat gekozen worden bij webdesign waarbij de maker van de website eerst een versie maakt die bedoeld is voor mobiele schermen. Vervolgens wordt een geoptimaliseerde versie gecreëerd voor desktop schermen. Deze methode genaamd mobile first wordt steeds vaker toegepast doordat steeds meer smartphones gebruikt worden voor het bezoeken van websites. Hierdoor is er een grotere behoefte aan mobiele sites dan in het verleden. In dit artikel kun je meer lezen over wat mobile first is en hoe het verschilt met een mobile only website. 

Wat is de definitie van mobile first?

Normaliter wordt bij webdesign eerst een ontwerp gecreëerd voor een normaal computerscherm. Van daaruit wordt vervolgens voor mobiele apparaten een andere versie ontworpen. Het schermoppervlak van een smartphone is uiteraard een stuk kleiner dan een standaard desktopscherm, er worden daarom regelmatig elementen weggelaten in de mobiele website. Bij de mobile first methode is dit anders. Hierbij wordt de smartphone juist als uitgangspunt gebruikt. Een versie voor desktopschermen wordt pas gecreëerd nadat een website gemaakt is voor het mobiele scherm. 

Hoe verschilt mobile first met een mobile only website? 

Een mobile only website klinkt hetzelfde als een mobile first website, maar toch zijn deze sites niet hetzelfde. Bij mobile only wordt er namelijk niet een versie gecreëerd voor een groter scherm. De teksten kunnen hierdoor zeer groot getoond worden op een laptop of computer, terwijl zo’n website ook minder goed kan functioneren aangezien het design ontworpen is voor een aanraakschermen. Responsive design kan desondanks toegepast worden als je eenmalig een site wilt creëren die geschaald kan worden naar alle schermformaten.

Recente blog posts