Wat is een website?

Inhoudsopgave

Het internet bestaat uit tig websites, maar wat is dat überhaupt? Je moet een site zien als een collectie van webpagina’s die allemaal op hetzelfde domein te vinden zijn. In sommige gevallen bestaat een website zelfs maar uit één pagina. Alle sites hebben een eigen, unieke URL die over het algemeen begint met www. Ze eindigen juist met een extensie, waar .com en .nl bekende voorbeelden zijn. De websites worden aangeboden via een webserver en kunnen opgevraagd worden via webbrowsers. Onderstaand kun je meer lezen over de sites op het internet.

Wat is een website?

Hoe we het internet tegenwoordig gebruiken komt door het Hypertext Transfer Protocol. Dit werd ontwikkeld aan het begin van de jaren negentig en wordt gebruikt om data te delen via het internet, wat we eerder deden met bijvoorbeeld Gopher en File Transfer Protocol. Inmiddels doen we dit dus op het World Wide Web met HTTP. Internet is hierdoor populair geworden, wat ook te maken heeft met de grafische interface. Natuurlijk hebben de beschikbare websites hier ook goed bij geholpen. De sites kunnen gebruikt worden voor diverse toepassingen, je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken of er is een website van.

Hoe kun je een website maken?

In het verleden werd een website gemaakt door in een tekst editor HTML te gaan schrijven, maar dat is inmiddels niet meer het geval. Er zijn namelijk diverse systemen gecreëerd die je kunt gebruiken voor het creëren van een site. Zo kun je WYSIWYG webbuilders hiervoor gebruiken, waarbij WYSIWYG staat voor What You See Is What You Get. Hiermee kun je zonder technische kennis alsnog een mooie en goede website maken. WordPress is het bekendste voorbeeld van een CMS dat je hiervoor kunt gebruiken.

Recente blog posts