Wat zijn alt tags?

Inhoudsopgave

In HTML en XHTML documenten maak je gebruik van zogeheten alt tags. Dit is dan ook een HTLM-attribuut die je de mogelijkheid biedt om een alternatieve tekst te tonen als een visueel element dat niet kan worden geladen. Een alt tag wordt met name toegepast in samenwerking met zogeheten screen reading software. Hierbij wordt de inhoud van een webpagina voorgelezen. Onderstaand lees je meer over alt tags en hoe je ze moet schrijven.

Wat is een alt tag?

Dankzij de alt tag weten ook mensen met een visuele beperking welke content geplaatst is op een webpagina. Ook mensen die geen afbeeldingen kunnen of willen laden op het internet kunnen door de alt tag toch weten wat ze anders zouden zien. De alternatieve tekst, zoals een alt tag in het Nederlands wordt genoemd, kan namelijk gelezen worden op een scherm, al kan het ook als audio beluisterd worden. Er moet dan dus wel gebruik worden gemaakt van een screen reader, zoals eerder al uitgelegd is. De alt tag werd overigens in het verleden ook in sommige gevallen toegepast om tooltips te tonen, maar dit is tegenwoordig niet het geval.

Hoe schrijf je een alt tag?

Een alt tag is in de basis een beschrijving van de afbeelding die anders weergegeven had geworden op de webpagina. Desondanks kun je wel uitgaan van een bepaalde mate van context. Iemand die blind is, zal bijvoorbeeld geen associatie hebben met kleuren. Alsnog kun je dan wel de Nederlandse vlag beschrijven: “de vlag van Nederland met horizontale strepen die gekleurd zijn in rood, wit en blauw”. Gaat het om een nieuwsfoto? Je kunt dan het beste de naam van het persoon toevoegen als alt tag, uiterlijke kenmerken hoef je niet te beschrijven.

Recente blog posts