Wat zijn Breadcrumbs?

Inhoudsopgave

Letterlijk is de vertaling van een breadcrumb naar het Nederlands een broodkruimel. Toch bedoelen we dit niet als het gaat om deze term in navigatie. Breadcrumbs staan dan juist voor onderdelen van een website dat de subnavigatie toont op de website. Ze zorgen ervoor dat gebruikers gemakkelijk kunnen zien in welke map hij/zij een document kan vinden, maar op webpagina’s worden breadcrumbs juist gebruikt zodat bezoekers kunnen zien tot welke categorie een pagina behoort. In dit artikel vertellen we je meer over de breadcrumbs en hoe het in praktijk gebruikt wordt! 

Wat is de definitie van een breadcrumb?  

Breadcrumb navigation wordt in het Nederlands ook wel een broodkruimel pad genoemd. Hiermee wordt verwezen naar het sprookje van Hans en Grietje. De twee kinderen strooiden immers in het bos stukjes brood zodat ze de weg terug naar huis konden vinden. Tegenwoordig worden breadcrumbs dus ook gebruikt op het gebied van computers, namelijk als term om aan te duiden wat het zichtbare pad met subnavigatie is. Desondanks zijn er nog meer toepassingen mogelijk, bijvoorbeeld ook in websites. 

Hoe worden breadcrumbs gebruikt in websites? 

Breadcrumb navigatie wordt vaak toegepast op websites die uit veel pagina’s en categorieën bestaan, denk bijvoorbeeld aan een grote webshop. De breadcrumbs zorgen ervoor dat de bezoeker van de site direct van een product naar een andere pagina kan navigeren, maar ook naar een heel andere categorie op de site door middel van het broodkruimel pad. De navigatie is hierdoor dus vele malen eenvoudiger. Als een bezoeker binnenkomt op een productpagina via een zoekmachine dan kan diegene vervolgens gemakkelijk navigeren naar andere producten zodat de webshop hopelijk een hogere omzet krijgt.

Recente blog posts