Wat is een anchor tekst?

Inhoudsopgave

In SEO heb je te maken met zogeheten anchor teksten, die in het Nederlands ook wel ankerteksten genoemd worden. Dit staat in onze taal voor de zichtbare tekst dat klikbaar is in een HTLM document. In de meeste gevallen beschrijft de ankertekst de koppeling waar op geklikt kan worden op een webpagina, maar dit hoeft niet beslist het geval te zijn. Onderstaand kun je een definitie van anchor tekst vinden, terwijl ook uitgelegd zal worden wat voor invloed zulke teksten hebben op Search Engine Optimization.  

Wat is de definitie van ankertekst? 

Op webpagina’s worden hyperlinks gebruikt, oftewel koppelingen die verwijzen naar een andere pagina. Deze links zijn toegevoegd in de tekst op een site, maar vaak zal niet de hele URL hiervoor gebruikt worden. In plaats daarvan wordt de koppeling geplaatst op een deel van de tekst. Meestal bestaat dit uit één woord of een gedeelte van een zin. Hierdoor is dit stukje tekst verankerd aan de hyperlink, wat de anchor tekst is. Dit verhoogt de leesbaarheid van de pagina, terwijl het ook beschrijvend kan zijn. 

Wat is de invloed van anchor teksten op SEO?

Niet alleen vanwege de betere leesbaarheid is het een goed idee om ankerteksten toe te voegen aan de pagina’s van je website. Ze zijn namelijk ook voordelig op het gebied van SEO, ze kunnen er zelfs voor zorgen dat je site hoger komt in de zoekresultaten van zoekmachines als Google. Het leek er een tijdje op dat dit niet langer het geval zou zijn, maar toch zijn de meeste experts van mening dat anchor teksten nog wel degelijk van invloed zijn op je SEO. Hierdoor zijn ze zeker beter dan naakte URL’s, wat koppelingen zijn zonder ankertekst.

Recente blog posts