Wat is backend?

Inhoudsopgave

Bij applicaties is er een gedeelte niet automatisch zichtbaar voor de gebruiker. Dit wordt de backend genoemd. Ook is er nog de frontend, maar dit is het grafische aspect dat de gebruiker kan gebruiken om functies in de backend aan te spreken. Het zijn in de praktijk meestal API’s die gebruikt worden om functies beschikbaar te maken of databases waar de gebruiker informatie vandaan kan halen. Onderstaand vind je meer informatie over de backend en hoe het gebruikt kan worden als een developer. 

Wat is de definitie van backend? 

Het deel achter de frontend, het zichtbare gedeelte voor de gebruiker, wordt dus de backend genoemd. De backend houdt zich dan ook bezig met alles dat achter de frontend zit. Desondanks is er absoluut een overlap in de praktijk. Dit komt doordat de functies aan de achterzijde van een applicatie ook in de grafische interface bereikbaar moeten zijn. Dit heeft vaak met API’s te maken. Ze maken het mogelijk om functionaliteit te integreren van andere dienstverleners binnen een applicatie van een ander. Webdiensten kunnen hiervoor gebruikt worden, maar ook andere software applicaties op mobiele telefoons, computers, laptops, et cetera. 

Wat doet een backend developer? 

Veel mensen denken dat een backend developer de ontwikkelaar van software is. Dit is niet het geval. Het is juist iemand die technologie implementeert. Als het nodig is, kan een backend developer ook additionele code schrijven. Dit wordt dan gedaan om een site te laten functioneren aan de hand van de gewenste specificaties. De backend developer zal hierbij gebruik maken van de eerder genoemde API’s, maar ook van scripts op de server of databases. Er zijn diverse programmeertalen die gebruikt worden. Hierbij kun je onder meer denken aan Java, Ruby, .NET, Python en PHP.

Recente blog posts