Wat is een responsive design?

Inhoudsopgave

Responsive design is een grafische gebruikersinterface (GUI)-ontwerpbenadering die wordt gebruikt om inhoud te creëren die zich soepel aanpast aan verschillende schermformaten. Ontwerpers rangschikken elementen in relatieve eenheden (%) en passen mediaquery’s toe, zodat hun ontwerpen zich automatisch kunnen aanpassen aan de browserruimte om consistentie van inhoud op verschillende apparaten te garanderen. Responsive design wordt gebruikt om webpagina’s optimaal in te delen voor alle beeldschermen. Dit zorgt er dan ook voor dat dezelfde content ingedeeld wordt op een bepaalde manier waardoor alles maximaal lees- en zichtbaar is.

Wat is de definitie van responsive design?

Krijgt een grafisch ontwerper een opdracht voor een A6 poster dan is het duidelijk welke afmetingen en verhoudingen gebruikt moeten worden. Eventueel kan het ontwerp geschaald worden voor een A4 versie. Het webdesign zal juist uitgerukt worden als een ansichtkaart variant gewenst is. De content is dan niet geoptimaliseerd, wat wel gedaan kan worden door afzonderlijke elementen te schalen, herpositioneren of weg te laten. Bij responsive design wordt dit ook gedaan, maar wel op een andere manier. Responsive webdesign zorgt er namelijk voor dat een pagina automatisch aangepast wordt naar het formaat van het beeldscherm.

Waarom wordt responsive design gebruikt?

Het is zo goed als onmogelijk om voor alle apparaten een website te optimaliseren. Responsive design kan dan beter gebruikt worden, waarbij er een basisindeling bepaald wordt. Normaliter worden hierbij twee versies aangeboden: één voor desktop schermen en één voor mobiele schermen. Welke versie weergegeven moet worden, wordt bepaald op basis van de informatie van het apparaat. Op een smartphone wordt dus de versie voor mobiele schermen getoond, terwijl computers en laptops juist de desktop scherm variant te zien krijgen. Daar zorgt responsive design dus voor!

Recente blog posts