Wat is CMS?

Inhoudsopgave

CMS is de afkorting van Content Management System. Dit is een software applicatie die ingezet wordt voor het maken en onderhouden van digitale content. Ook worden ze veel gebruikt voor het bouwen van websites, waar WordPress het bekendste voorbeeld van is. Desondanks zijn er nog meer geschikte opties, maar daarover later meer. Eerst zullen we je nog uitleggen wat een CMS precies is! 

Wat is een Content Management System?

Je kunt de beschikbare Content Management Systems onderverdelen in twee soorten: ECM en WCM. ECM is voor bedrijven, terwijl WCM juist voor websites is. Een CMS is hoe dan ook een raamwerk waaraan content toegevoegd kan worden. Hierbij zijn er een paar bouwblokken zoals afbeeldingen, video’s, teksten, et cetera. Veel websites worden gemaakt met zo’n CMS. Dit wordt gedaan doordat een Content Management System zowel het bouwen als het onderhouden van de site een stuk gemakkelijker maken. Ook kan de WCM hierbij uitgebreid worden met allerlei extra modules zodat de website beter gaat functioneren. 

Wat is de beste CMS? 

Het bekendste CMS is dus WordPress, wat direct ook het meest gebruikt wordt. Dit Content Management System is zo populair geworden doordat er veel beschikbare thema’s en plugins zijn, terwijl het ook nog gebruikersvriendelijk is en een Open Source licentie heeft. Desondanks zijn er meer opties waarvoor je kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld aan WordPress, Drupal en oplossingen die meer sectorspecifiek zijn. Daarnaast kun je nog kiezen voor websitebouwers als Weebly, SquareSpace en Wix. Dit zijn stuk voor stuk vereenvoudigde Content Management Systems waarmee je gemakkelijk een website of app kunt creëren.

Recente blog posts