Wat is CSS?

Inhoudsopgave

Cascading Style Sheets is een term die je mogelijk niet bekend voorkomt, de afkorting hiervan is dan ook een stuk bekender: CSS. De weergave van HTML elementen op het beeldscherm wordt hierin beschreven. De layout van een site die uit meerdere webpagina’s bestaat kan met behulp van deze informatie dynamisch aangepast worden. In dit artikel geven we je meer informatie over CSS en hoe deze techniek samenwerkt met het eerder genoemde HTML.

Wat is de definitie van CSS?

Normaliter bestaat een website uit meerdere pagina’s die stuk voor stuk dezelfde visuele stijl hebben. CSS zorgt ervoor dat een bepaalde stijl toegepast kan worden op alle webpagina’s van dezelfde site. Over het algemeen wordt hiervoor een los bestand geladen. Hierin staat alle informatie zodat alle pagina’s op de juiste manier weergegeven worden. Het Cascading Style Sheet is van toepassing op de volledige website, dus ook op de subpagina’s, en hierdoor hoeft de informatie niet steeds opnieuw per pagina geladen te worden. De webpagina’s nemen hierdoor minder data in beslag en worden ook nog eens sneller weergegeven.

Hoe zit het met CSS in HTML?

HTML, wat de afkorting van HyperText Markup Language is, wordt toegepast voor het weergeven van de feitelijke inhoud van een webpagina, zoals de tekst. CSS wordt juist gebruikt voor het opslaan van een ontwerp of layout van de pagina, denk hierbij aan de achtergrondkleur of visuele effecten. Je kunt met Cascading Style Sheets dan ook meer bereiken dan met HTML code, terwijl dit ook nog eens in een kortere tijd gedaan kan worden met CSS. Bovendien kan deze code geladen worden als een zelfstandig bestand, het hoeft dus geen deel uit te maken van de HTML code.

Recente blog posts