Wat is hosting?

Inhoudsopgave

Hosting is het plaatsen van je website op een server. Dit zorgt ervoor dat je site gebruikt kan worden door alle gebruikers van het internet. Meestal verwijst deze term echter naar de service die bedrijven kunnen ontvangen van een hosting provider, waar veel voorbeelden van zijn. In theorie is het daarnaast ook mogelijk om thuis een server te hosten voor je site, maar veel mensen kiezen toch voor een webhosting provider. Dit leidt over het algemeen tot betere prestaties en een hogere veiligheid.

Wat heeft hosting te maken met domeinen?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden, gaan we een vergelijking gebruiken. We linken het maken van een site namelijk aan het bouwen van een huis. Heb je geen grond? Je kunt dan geen woning bouwen! Dit werkt precies hetzelfde met een website. Je moet hierbij de hosting zien als het stukje grond, terwijl je website juist het huis is. Je moet dus een stukje grond, met andere woorden hosting, hebben waarop je het huis, de site, kunt bouwen. Ook heb je nog een adres nodig zodat mensen je huis kunnen vinden. Je adres is in het geval van je website je domeinnaam, wat echt nodig is. Aan webhosting heb je dan ook in principe niets zonder een domein.

Welke soorten webhosting zijn er?

Als je een site wilt maken voor je website zul je dus voor hosting moeten zorgen, net als voor een domein. Het kopen van een domeinnaam is over het algemeen relatief eenvoudig, maar het regelen van webhosting kan wel wat lastiger zijn. Dit komt doordat je diverse soorten hebt waarvoor je kunt kiezen: shared hosting, VPS hosting, WordPress hosting, cloud hosting en dedicated hosting. Laat een expert je helpen bij het maken van een keuze voor een van deze soorten. 

Recente blog posts