Wat is webdesign?

Inhoudsopgave

Aan het einde van de jaren 80 kwam webdesign in de spotlights te staan. Dit kwam voornamelijk door de introductie van een webbrowser genaamd Mosaic. Dit werkte op basis van een grafische omgeving en heeft een ware ontwikkeling in gang gezet. Het zorgde er namelijk voor dat internetgebruikers konden navigeren via interactieve elementen. Onder meer knoppen en afbeeldingen werden steeds vaker toegepast in websites. Tegenwoordig is er op het gebied van webdesign nog veel meer mogelijk. Dit bestaat overigens uit diverse disciplines die stuk voor stuk gerelateerd zijn aan het designen en onderhouden van een site. 

Wat zijn de webdesign disciplines?

Het ontwerpen van een website is inmiddels een stuk verder gegroeid ten opzichte van het verleden. Dit komt met name door de HTML standaard, wat tegenwoordig de basis van webdesign. Dit bestaat uit meerdere disciplines, zoals eerder al uitgelegd is. Hierbij kun je onder meer denken aan interface ontwerp, onderhoud, programmeren en grafisch ontwerp. Ook zoekmachineoptimalisatie kan hieronder vallen, al wordt dit vaak gezien als een vorm van online marketing. Deze disciplines kunnen uitgevoerd worden door meerdere personen, maar het is normaliter beter te kiezen voor een webdesign bureau die alle taken uit kan voeren. 

Wat is Responsive Webdesign?

Normaliter wordt bij webdesign voor een standaard website op een vast schermformaat gecreëerd. Toch wordt dit tegenwoordig steeds minder vaak gedaan, wat komt door de opkomst van smartphones. Dit heeft ervoor gezorgd dat er allerlei afwijkende formaten en beeldverhoudingen bijgekomen zijn. Responsive Webdesign maakt het mogelijk om een pagina te ontwerpen die automatisch aangepast wordt naar alle beeldschermen. Dit zorgt ervoor dat het webdesign bureau tijd en onderhoud kan besparen, terwijl ook de gebruiker het als voordelig zal ervaren. Bovendien doen de responsive websites het op het vlak van SEO beter dan de sites die geen Responsive Webdesign hebben.

Recente blog posts