Wat is WordPress?

Inhoudsopgave

WordPress werd in 2003 oorspronkelijk gelanceerd als platform voor bloggers, maar inmiddels is het uitgegroeid tot een Content Management System om websites in te laten maken. Je kunt het gratis gebruiken aangezien het vrijgegeven is onder een zogeheten Open Source licentie. WordPress kan gebruikt worden voor het bouwen van een website, waarbij je gebruik kunt maken van plugins en thema’s om je site te verbeteren. Daarnaast kunnen er ook allerlei diensten gekoppeld worden aan WordPress. Dit CMS wordt overigens ontzettend veel gebruikt, zo goed als 40 procent van de 10 miljoen websites die het meest bezocht worden zijn zelfs gemaakt in WordPress. 

Hoe werkt WordPress?

Je moet WordPress zien als een relatief simpel raamwerk waar je onderdelen aan toe kunt voegen. Hierbij kun je onder meer aan video’s, afbeeldingen en teksten denken. Ook is het mogelijk om plugins te installeren, zoals eerder al genoemd is. Daarnaast kun je gebruik maken van thema’s. Zo kun je de visuele kenmerken van je site eenvoudig aanpassen. Een gedeelte van de plugins en thema’s kunnen gratis gedownload worden, voor de rest moet je wel een vergoeding neerleggen. Het kan gaan om een eenmalige transactie, maar ook om juist een abonnement. Daarnaast heb je ook een hosting server nodig voor het publiceren van je WordPress website, wat in de meeste gevallen geld kost. 

Wat zijn de populairste plugins en thema’s van WordPress? 

Op je WordPress website kun je dus gebruik maken van plugins en thema’s, wat vaak zelfs nodig is om je site goed te laten functioneren en er mooi uit te laten zien. Hiervoor kun je thema’s als Divi en Astra toepassen, terwijl WooCommerce juist een goed voorbeeld is van een handige plugin. Je kunt het gebruiken voor het inrichten van je e-commerce website. Over het algemeen zul je voor het gebruiken van plugins en thema’s op WordPress gelukkig niet veel technische kennis nodig hebben.

Recente blog posts